Cinema Central lokt 8.000 bezoekers

Het bezoekersaantal Cinema Central, nog één van de weinige buurtbioscopen, zit in de lift. Het afgelopen jaar steeg het aantal bezoekers van ongeveer 6.000 tot 8.000 in amper een jaar tijd. In vergelijking met vier jaar geleden is dat zelfs een verdubbeling.

De buurtbioscoop in de Lavendelstraat was in 2012 op sterven na dood. Uitbater Paul Raes kon met zijn verouderde filmprojector geen films meer draaien omdat alle films digitaal werden en hij de financiële middelen niet had om een digitale installatie aan te schaffen. De cinema ging daarom van eind maart tot oktober 2012 dicht. Uiteindelijk vielen de verhoopte subsidies dan toch uit de bus, waardoor in oktober een eerste digitale projector kon worden geïnstalleerd. Eind 2012 werd ook de tweede zaal van de bioscoop digitaal. Sindsdien kon Raes opnieuw de allernieuwste films spelen, waardoor het bezoekersaantal sinds 2013 alsmaar stijgt. “In 2013, het eerste jaar na de installaties, haalde we zo’n 5.200 bezoekers, terwijl dat aantal de jaren voordien constant tussen de 3.000 en de 4.000 was gebleven”, vertelt Paul Raes. “In 2014 steeg het bezoekersaantal nog naar 6.000”, aldus de uitbater.

Vorig jaar was er echter een spectaculaire stijging. Liefst 8.000 mensen kwamen een film bekijken in de Central, een stijging van 2.000 bezoekers in amper een jaar tijd.


Goedkoper
“Het publiek weet nu intussen dat we de nieuwste films draaien, vaak in première. Ze zien ook weer meer het gemak in van een buurtbioscoop. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voor de film of tijdens de pauze rustig een pintje of twee drinken en daarna te voet naar huis gaan. Maar we krijgen tegenwoordig ook meer bezoekers over de vloer uit het Pajottenland, zoals uit Roosdaal, Galmaarden, Tollembeek, Dilbeek en zelfs uit Halle en Asse. Mensen willen niet meer naar Brussel naar de bioscoop. Ze voelen zich er niet zo veilig meer. Men begint in het algemeen ook weer meer naar kleine zaken te gaan dan naar grote mastodonten. Wij zijn ook goedkoper. Hier heb je al een ticket voor 6 euro of 7 euro bij films die langer dan twee uur duren, terwijl je bij Kinepolis al vaak aan 10 of 11 euro zit. Ook de drankjes kosten er meer”, aldus Raes.


Premières
“Wat nog heeft meegespeeld in het bezoekersaantal, is het feit dat er vorig jaar enkele kaskrakers speelden die erg veel volk lokten. Onze eerste voorstellingen van de tweede film van FC De Kampioenen waren uitverkocht. Op bepaald moment heb ik die film zelf tegelijk in beide zalen gespeeld. Maar ook Safety First en de nieuwe Bond-film lokten veel volk. Nu doet de Revenant met Leonardo Dicaprio het ook wel heel goed. Voor de komende weken staan er opnieuw verschillende premières gepland: London Has Fallen, Gods of Egypt en Kung Fu Panda 3. Sinds begin dit jaar kregen we ook al bijna 700 mensen over de vloer.”

Bron: Het Laatste Nieuws – 18/02/2016 – Artikel & Foto: CLAUDIA VAN DEN HOUTE